Siri Meliponini: Tetragonula laeviceps - Madu Manis Sentiasa

Nama Saintifik

Tetragonula laeviceps

Nama Biasa

Kelulut jejari merah

Pengenalan


Broodcell pada lantai kotak haif 

Broodcell pada dinding kotak haif (Gambar : http://bit.ly/Tetragonula-laeviceps)

Broodcell dalam keadaan sebenar dalam batang buluh
(Gambar : http://bit.ly/Tetragonula-laeviceps)Sarang

Broodcel adalah berterabur di lantai atau dinding haif.  Saiz agak kecil, dalam lingkungan 4-5 mm berwarna kekuningan hingga coklat bergantung kepada kematangannya.  Broodcel yang matang akan berwarna lebih gelap berbanding dengan yang baru.


Corong

Ukuran garis pusat permukaan corong adalah dalam linkungan 1.5 - 2.0 cm bergantung kepada saiz koloni. Corong adalah sangat nipis dan bewarna puteh.


Maklumat Lain

Kadar pengeluaran madu agak sikit berbanding dengan H. itama atau G. thoracica.  Kantung madu sangat dan alat penyedut madu tidak boleh digunakan kecil.  Penuaian dibuat dengan mengambil keluar keseluruhan kantung madu dan seterus memeras untuk mengasing propolis kantung madu dan madu itu sendiri.  Kadar tuaian ialah 4-6 bulan sekali bergantung kepada keaktifan koloni membuat madu.  Spesis ini banyak diusahakan oleh penternak di negara Brunei dan Indonesia.


Video berkenaan penternakan T. laeviceps disini
EmoticonEmoticon

Hak Cipta Terpelihara

Perhatian: Segala maklumat di dalam blog ini mengandungi hak cipta. Tidak dibenarkan menyalin ke dalam mana-mana medium tanpa kebenaran penulis.
Jika ada sesiapa yang terjumpa mana-mana maklumat di dalam blog ini disalin di blog lain, mohon maklumkan kepada penulis. Kerjasama anda amatlah penulis hargai.

Musa Yaacob / Izham Alias
012-938 5630
Kota Bharu, Kelantan.