Spesis Lebah Apis - Apis florea

 Lebah pekerja mengumpul bunga


Rupabentuk komb

Penerangan Koloni

Di Malaysia, lebih jenis ini dikenali dengan lebah lalat kerana saiz badannya agak kecil berbanding dengan spesis lain.  Lebah jenis ini banyak terdapat di kepada kawasan yang beriklim panas dan kebanyakkannya terdapat di negara-negara Asia Tenggara.

Lebah ini adalah spesis yang terkecil sekali dikalangan lebah madu. Ia membina kom selapis dan suka berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain serta membuat sarang di kawasan yang terbuka. Kadangkala ia membuat sarang di atas atap rumah dan di ranting pokok.  Saiz komnya kecil kira-kira 23 cm panjang dan juga lebar. Penghasilan madunya terlalu sedikit dan ia tidak dipelihara oleh orang ramai kerana tidak menguntungkan.

Lebah jenis mempunyai sistem pertahanan yang agak unik.  Untuk menghindar dari serangan semut, bahagian hujung komb diselaputi dengan jalur propolis yang lekik berukuran 2.5 - 4.0 cm.EmoticonEmoticon

Hak Cipta Terpelihara

Perhatian: Segala maklumat di dalam blog ini mengandungi hak cipta. Tidak dibenarkan menyalin ke dalam mana-mana medium tanpa kebenaran penulis.
Jika ada sesiapa yang terjumpa mana-mana maklumat di dalam blog ini disalin di blog lain, mohon maklumkan kepada penulis. Kerjasama anda amatlah penulis hargai.

Musa Yaacob / Izham Alias
012-938 5630
Kota Bharu, Kelantan.