Spesis Lebah Apis - Apis mellifera

Lebah pekerja
Sumber Gambar : en.wikipedia.org (link)
Lebah pekerja & pendebungaan
Sumber Gambar : en.wikipedia.org (link)

 Ratu & pekerja
Sumber Gambar : en.wikipedia.org (link)

Pengumpulan debunga
Sumber Gambar : en.wikipedia.org (link)

Kelahiran lebah pekerja
Sumber Gambar : en.wikipedia.org (link)

Sarang buatan
Sumber Gambar : en.wikipedia.org (link)Sarang
Sumber Gambar : en.wikipedia.org (link)

Penerangan Koloni

Apis mellifera yang lebih dikenali dengan lebah Eropah berasal dari Afrika, Eropah dan Timur Tengah.  Ia kemudian diperkenalkan pula ke Amerika, Australia dan seterusnya seluruh dunia.  Lebah ini mempunyai produktiviti yang tinggi dalam menghasilkan madu.   Di Malaysia, ia banyak diternak secara besar-besaran di beberapa buah negeri yang berpotensi dalam menghasilkan lebah madu secara komersial.  Lebah Eropah terbahagi kepada beberapa sub spesies. Sub spesies yang diternak dan dikomersialkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia ialah Apis mellifera caucasia.

Lebah pekerja memiliki saiz badan kecil. Bilangan dalam sarang boleh melebihi 10,000 ekor.  Jangka hayat 20-40 hari atau sehingga menggunakan sengatnya.

Bacaan Tambahan : EmoticonEmoticon

Hak Cipta Terpelihara

Perhatian: Segala maklumat di dalam blog ini mengandungi hak cipta. Tidak dibenarkan menyalin ke dalam mana-mana medium tanpa kebenaran penulis.
Jika ada sesiapa yang terjumpa mana-mana maklumat di dalam blog ini disalin di blog lain, mohon maklumkan kepada penulis. Kerjasama anda amatlah penulis hargai.

Musa Yaacob / Izham Alias
012-938 5630
Kota Bharu, Kelantan.