11 Kegunaan Madu Yang Menakjubkan - Kelab Lebah Kelulut

11 Kegunaan Madu Yang Menakjubkan


  Seperti yang kita sedia maklum dalam sejarah, jelitawan Cleopatra telah telah menggunakan madu dan susu dalam mandiannya. Ini menunjukkan madu telah memberi kesan yang menakjubkan terhadap kulit. Selain daripada itu, madu telah digunakan sebagai antiseptik dan makanan yang amat berkhasiat. Bersama ini disenaraikan beberapa kegunaan madu yang amat menakjubkan.

  Kesihatan

  1. Menyegarkan badan pada waktu pagi - Ambil beberapa sudu madu (yang kaya dengan fruktos) diwaktu pagi.

  2. Menyembuh luka-luka dan kesan terbakar (disebabkan api atau air panas) - Sapukan madu ditempat yang terbakar atau luka. Madu bertindak sebagai bahan antiseptik yang amat mujarab.

  3. Masalah sakit tengkak dan batuk - Ambil campuran air limau nipis / lemon dan madu adalah amat berkesan untuk rawatan sakit tengkak dan batuk.

  4. Membasmikan parasit - Ambil campuran madu, cuka dan air pada kadar yang sama. Campuran ini amat sesuai untuk membunuh parasit dalam sistem perkumuhan.

  Kecantikan

  5. Melembutkan kulit - Madu ialah bahan pelembut kulit yang berkesan. Sapu di bahagian yang kering seperti siku, tangan dan biarkan selama 30 sebelum dibersihkan.

  6. Pelembut rambut - Madu ialah pelembut rambut yang asli. Campurkan 1 sudu teh kedalam shamppo yang biasa digunakan untuk merawat ramput yang khusut dan rosak. Untuk meningkatkan keberkesanannya, madu boleh dicampur dengan minyak zaiton

  7. Bahan untuk mandi bunga - Bancuh 2 sudu makan madu bersama dengan 1 cawan air suam. Selepas 10 minit, apabila madu sudah larut sepenuhnya, tuangkan ke dalam air tangkugan mandi bersama dengan beberapa titik minyak pati levender.
  8.  Menghilangkan jerawat - Lumur sedikit madu pada jerawat dan tutup dengan dengan "band aid".  Tanggalkan band aid tadi selepas 30 minit.

  9.  Sebagai pembersih muka (facial) - Lumurkan campuran 2 sudu makan dan 2 sudu makan susu kemuka.  Bersihkan selepas 10 minit.

  Makanan

  10.  Tambahan Tenaga - Berhenti minum kopi.  Sebaliknya minum teh yang dicampur dengan 2 sudu madu.
  11.  Sebagai gantian kepada gula didalam makanan.  Dalam semua resepi masakan bakeri, ganti 1 cawan madu dengan 3/4 cawan madu. 


  Catatan:
  Lain-lain kegunaan madu adalah bergantung kepada kreativiti anda semua

Sumber: 

13 Surprising Uses for Honey (Katie Waldeck)

Add your comment