Madu Dalam Perubatan Tradisional

Oktober 20, 2014

1.   Anak saya umur 1 tahun 2 bulan dan sekarang deman selsema dan batuk.  Bagaimanakah cara pengambilan madu untuk mengatasi masalah tersebut?

Jawapan : 
Beri madu tualang/gelam atau akasia asli. Boleh minum begitu sahaja atau campur dalam air kosong beri minum sekerap mungkin  (1 sudu teh 4 hingga 6 kali sehari).   Kurangkan kekerapan kepada 2 atau 3 kali sehai apabila makin sihat.   Untuk penjagaan kesihatan amalkan ambil madu 1 sudu teh sehari.  (Catatan : Madu kelulut lagi bagus jika kanak-kanak suka.  Ramai kanak-kanak kurang suka madu kelulut kerana rasanya agak masam)

Bagi beebread jika tidak alergi kepada pollen.  Bagi pada dos yang kecil dahulu.

2.  Saya ialah seorang ahli sukan.  Adakah madu atau produk hasilan lebah madu atau kelulut boleh membantu meningkatkan kecergasan saya?

Jawapan :
Ambil campuran 3 sudu teh dan 3 sudu beebread setiap pagi untuk menambah stamina dan kercergasan.

3.  Saya ialah seorang penternak lebah kelulut.  Bagaimanakah saya nak menafaat sepenuhnya hasilan haif kelulut untuk kesihatan keluarga?

Beri anak isteri tuan/puan makan bee bread setiap pagi dan lihatlah keceriaan mereka. Tak perlu banyak secubit seorang sahaja.  Sebaik beebread tadi diambil bersama madu.  Kadar yang disarankan ialah 1-2 sudu teh untuk kanak-kanak dan 1-2 sudu makan untuk orang dewasa.  Kadar hendaklah dilebihkan bagi mereka yang lanjut umur.

Bagi propolis - Rendam propolis (setelah beebread diambil) dalam air semalaman dan ambil keesokannya.

4.   Rawatan rabun mata & kadar gula

Satu testimoni dari penternak dan pengamal madu..


5.  Demam selsema (flu)
........ bersambung


Artikel Terkait

Next Article
« Prev Post
Previous Article
Next Post »
Penulisan markup di komentar
  • Untuk menulis huruf bold gunakan <strong></strong> atau <b></b>.
  • Untuk menulis huruf italic gunakan <em></em> atau <i></i>.
  • Untuk menulis huruf underline gunakan <u></u>.
  • Untuk menulis huruf strikethrought gunakan <strike></strike>.
  • Untuk menulis kode HTML gunakan <code></code> atau <pre></pre> atau <pre><code></code></pre>, dan silakan parse kode pada kotak parser di bawah ini.

Disqus
Tambahkan komentar Anda

1 ulasan

avatar
Tanpa Nama

bee bread+madu+biji kurma nabi ditumbuk hancur+doa kepada Allah..saya amalkan 3 bulan,Alhamdulillah saya dan isteri dikurniakan cahayamata selepas 6 tahun berkahwin..Tiada ubat,tiada pergi berubat,hanya keAjaiban Ciptaan Allah,dan keyakinan terhadap Nya...Selamat mencuba

Balas