Ukuran Saiz Kotak Topping Lebah Kelulut MARDITopping ialah kotak leper dan lebar yang dipasang diatas kotak haif (dimana brodcells diletakkan) atau dipasang pada log yang mempunyai koloni.

Topping berfungsi sebagai ruang pengumpulan madu sahaja. Kotak jenis ini direka leper untuk memudahkan pengumpulan madu. Biasanya 1 hingga 2 lapisan kantung madu akan terbentuk

Kotak tidak boleh bina terlalu nipis kerana bahagian atas kantong madu akan melekat pada penutup. Jika ini akan berlaku, kantung madu akan pecah apabila kita membuka kotak untuk membuat pemerhatian atau ketika ingin menuai madu. Saiz yang disyorkan adalah seperti berikut:

· Untuk G. thoracica - 16" x 16" x 8" (ukuran dalam)

· Untuk H. itama - 12" x 12" x 4" (ukuran dalam)

Catatan : Dalam keadaan dimana koloni didapati berkembang dengan cepat, ketinggian kotak topping boleh ditambah dengan membuat satu lagi lapisan dengan ukuran yang sama dan letak diatas yang asal.


EmoticonEmoticon

Hak Cipta Terpelihara

Perhatian: Segala maklumat di dalam blog ini mengandungi hak cipta. Tidak dibenarkan menyalin ke dalam mana-mana medium tanpa kebenaran penulis.
Jika ada sesiapa yang terjumpa mana-mana maklumat di dalam blog ini disalin di blog lain, mohon maklumkan kepada penulis. Kerjasama anda amatlah penulis hargai.

Musa Yaacob / Izham Alias
012-938 5630
Kota Bharu, Kelantan.